Kotiček znanja

Zajla

Zajla

Zajla je jeklena vrv, ki se uporablja vse povsod v našem življenju. Tako je naša zajla nepogrešljiva v Pipistrelovih letalih, Adrijinih kamarjih in v Slovenskih gorah. Poznamo različne zajle. Zajle se med seboj razlikujejo glede na konstrukcijo, material, smer pletenja in namen uporabe. Vse zajle niso primerne za vse in je zato njih izbor pomemben. V kratkem video posnetku zgoraj si lahko ogledate osnove o zajlah. Vedno pa smo vam navoljo preko telefona ali našega email naslova.

Jeklenica

Zajla 6×36 je največkrat uporabljena, ko govorimo o jeklenicah debelejših od 10mm. Uporablja se jo najpogosteje, ker je relativno mehka in poceni. Zato je primirna za večino uporab. Ko pa imamo opravka z bolj zahtevnimi primiri, potem pa se pogosto uporabljajo druge zajle.

Gozdarska zajla je posebna zajla, ki je posebej namenjena uporabi v gozdu. V primerjavi z navadno 6×36 zajlo je veliko bolj močna in odporna na zahtevne delovne razmere v gozdu. Ta zajla je posebna, ker je dvakrat valjena. Posledično je veliko bolj “gosta” in ima višjo porušno silo. Ta zajla je nepogrešljiv prijatelj vsakega gozdarja. Več si lahko preberite v našem članku tukaj.

Zajla

Zajle se lahko uporablja tudi za okrasne namene, kot so ograje, trte, stopnice in tudi Ponije 🙂 Te zajle so najpogosteje iz inoxa, kar jim omogoča, da pod vplivi dežja in drugih dejavnikov ne zrjavijo in se lahko lepo svetijo. Najpogosteje se uporablja jeklenice 7×7 ali 7×19. V primeru večjih obremenitev pa tudi druge zajle.

Komentarja na “Zajla

  1. Erik Čermelj pravi:

    Pozdravljeni,
    je možno naročit zajlo (za sklopko in prednjo zavoro)za starejši motor?
    Lp Erik

    1. Gregor Bajc pravi:

      Pozdravljen Erik.
      Zajlo za motor vam lahko izdelamo brez težav, ampak potrebujemo vzorec. Pokličite nas in se dogovorimo: 05 36 89 149.
      Lep pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja