Kotiček znanja

Kavlji vseh vrst

Kavelj

Kavlji so nepogrešljiv dvižni pribor. Največkrat so uporabljeni, kot končni zaključek na jeklenicah, verigah in trakovih. Z njihovo pomočjo lahko pritrdimo verigo, jeklenico ali trak na tovor. Lahko jih bi nadomestili s škopcem ali pretakanjem traku oziroma jeklenice skozi uho. Ampak to bi pomenilo, da imamo nižjo dovoljeno dvižno nosilnost. Prav tako bi pa tudi bilo časovno zamudno. Zato uporabljamo kavlje. 

Na Marmetu imamo v ponudbi širok izbor različnih kavljev. Vsak kavelj je bolj primeren za nekaj drugega. Večina pa se lahko uporablja za enake potrebe in namene.

 

Kavelj očesni
Verižni kavelj G80

Ločitev

Kavlje najprej ločimo glede tega ali so zaključeni s očesom ali so namenjeni za uporabo na verigah. Očesne kavlje lahko uporabljamo tako na jeklenicah, verigah kot tudi trakovih. S tem da lahko tiste kavlje, ki so izdelani za verige namestimo samo na verigo.

Kavelj očesni

Navaden kavelj

Najpogosteje uporabljen kavelj je navaden. Ta kavelj se uporablja v večini primerov in je najverjetneje prava izbira za skoraj vsako delo. Na zalogi imamo širok asortima navadnih kavljev.

Samozaporni verižni kavelj G80

Samozaporni kavelj

Naslednji pomemben kavelj je samozaporni kavelj. Samozaporni kavelj je bolj “napredna” različica navadnega kavlja. Kavelj omogoča, da se vedno zapre, ko je obremenjen. Druga pomembna lastnost je, da je varovalka veliko bolj odporna. Ker je sam del kavlja in posledično zdrži veliko več časa. Za nekatere namene je uporaba takega kavlja tudi bolj preprosta.

Skrajševalni kavelj očesni G80
Skrajševalni kavelj verižni G80

Skrajševalni kavelj

Na verigah se pogosto uporablja skrajševalne kavlje. Ti kavlji so posebni in so namenjeni, da prilagodimo dolžino verige glede na trenutne potrebe. Na Marmetu imamo v stalni ponudbi skrajševalne kavlje očesne in verižne. Očesni skrajševalni kavlji so nameščeni na dvojno verižno spodjko, medtem ko so verižni nameščeni na 3 člene verige. Ni napisanega pravila kaj je boljše, ampak je odvisno od uporabnika kaj ima raje.

Vrtljivi kavelj

Vrtljivi kavelj

Vrtljivi kavlji se delijo na navadne in z ležajem. Tisti ki imajo ležaj so namenjeni temu, da tovor prosto vrtimo ko je obremenjen. V primerjavi z navadnimi so pa občutno dražji. Vrtljivi kavlji so lahko tako v izvedbi navadnega, kot tudi samozapornega kavlja.

Kavelj za avtovleko

Kavelj J

Kavlji J so posebni in se predvsem uporabljajo na avtovlekah. Drugače se pa uporabljajo tudi tam, kjer je pomemben manjši profil samega kavlja. J kavlji imajo ponavadi manjšo dovoljeno nosilnost.

Na Marmetu lahko za vas dobavimo tudi druge posebne kavlje, ali pa izdelamo kakšne po naročilu. Če imate več vprašanj stopite v stik z nami in vam bomo z veseljem pomagali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.