Kotiček znanja

Trakovi

Trakovi

Trakovi so zelo razširjeni in široko uporabljeni pri dvigovanju in povezovanju tovora. Njihova prednost je v nizki teži v primerjavi z verigami in jeklenicami, prav tako pa tudi v relativno nizki ceni. Trakovi se delijo na povezovalne in dvižne trakove. Večina naših dvižnih in povezovalnih trakov je priznane nemške blagovne znamke Yale.

Dvižni trakovi

Neskončna zanka

Dvižni trakovi so namenjeni dviganju ali vlečenju tovora. Delijo se na neskončne zanke, dvižne trakove z zankami in brezkončne dvižne trakove. Vsak izmed njih ima svoje prednosti in slabosti.

Neskončne zanke

Neskončne zanke so vse stransko uporabne. Lahko jih uporabljemo za dvigovanje, vlečenje, ali pa sestavljene v bremenske dvižne trakove. V primerjavi z bremenskimi verigami so 4 krat lažje za enako nosilnost. Njihova druga prednost je, da so zelo fleksibilne in je z njimi enostavno delati. Prav tako pa tudi ne oksidirajo. Slabost pa je, da niso dobro odporne na zunanje dejavnike, kot so odrgnine in ureznine. Ker se zunanji plašč enostavno poškuduje in jih je posledično potrebno odstraniti iz uporabe.

Prednosti:

  • relativno poceni;
  • lažje kot verige ali jeklenice;
  • bolj prilagodljive kot verige ali jeklenice;
  • ne oksidirajo;
Neskončna zanka 10000kg

Dvižni trakovi z zankami

Dvižni trak z zankami

Dvižni trakovi z zankami so v primerjavi z neskončnimi zankami bolj togi. Sestavljeni so iz traku, ki je na obeh koncih zaključen v zanko. Trak je lahko iz enega, dveh ali štirih plasti. Več plasti kot ima trak, manj bo širok za enako nazivno nosilnost.

Prednosti:

  • relativno poceni;
  • lažje kot verige ali jeklenice;
  • bolj prilagodljive kot verige ali jeklenice;
  • ne oksidirajo;

Povezovalni trakovi (gurtne)

Povezovalni trak s kavlji Yale

Povezovalni trakovi ali gurtne so namenjen povezovanju tovora. Delijo se na objemne in zakljulčene s kavlji. So najbolj razširjen način privezovanja tovora, ker so poceni in enostavni za uporabo. V primerjavi s povezovalnimi verigami so veliko lažji. Njihova slabost je, da niso odporni na ureznine in odrgnine. Zato je priporočeno uporaba kotnih in ostalih zaščit, ki podaljšajo življensko dobo trakov. V nekaterih primerih je pa uporaba trakov brez dodatne zaščite nemogoča, kot so naprimer ostri robovi.

Gurtne za avtovleko

Povezovalni trak za avtovleko z gumijasto cevjo

Posebni povezovalni trakovi za avtovleko so v primerjavi z navadnimi že dodatno nameščeni z drsnike ali gumu. Tako nudijo dodatni oprijem pri povezovanju avtomobila na prikolico ali tovornjak. Prav tako imajo posebne kljuke posebej namenjen povezovanju avtomobilov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.